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Dear Mr. Erickson: 

This is in response to your letter of April 25, 2002, in which you request guidance from 
the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) on a series of questions related to cleanup 
standards or criteria in the context of the U.S. Army Corps of Engineers' (USACE) soil cleanup 
activities at the North County portion of the St. Louis Formerly Utilized Site Remedial Action 
Program (FUSRAP). The central purpose of your questions is to help establish what level of 
cleanup will support any land use. As a site on EPA's National Priority List (NPL), the cleanup 
is subject to the Superfund program expectations as established by the Comprehensive 
Environmental Response, Compensation, and Liability Act of 1980, as amended (CERCLA) and 
the implementing regulations found in the National Contingency Plan (NCP), as well as EPA 
policy and guidance. Defining soil cleanup goals that will support any land use is an involved 
process subject to professional judgement and site-specific interpretation, although there are a 
number of established guidelines that should be considered. Some of the more relevant 
guidelines are as follows: 

The NCP - Section 300.430(e)(2)(i)(A) establishes that remediation goals shall establish 
acceptable exposure levels by considering Applicable, or Relevant and Appropriate 
Requirements (ARARs), and in cases where ARARs are not available or are not protective, site-
specific remediation goals are derived through risk assessment. For known or suspected 
carcinogens, acceptable exposure levels are generally concentration levels that represent an 
excess upper bound lifetime cancer risk to an individual of between 10 -4  and 10-6  (or, between 
1 in 10,000 and 1 in 1,000,000) using information on the relationship between dose and response. 

Although the 10 -6  risk level serves as the point of departure for determining remediation 
goals, remedial actions that result in residual risks at or below the upper end of the risk range are 
generally considered protective of public health. (Note: I omitted any discussion on the 
expectation for systemic toxicants since, at this site, we are principally dealing with carcinogenic 
effects.) • 
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The NCP - Section 300.430(f)(4)(ii) establishes that a remedial action must result in a 
condition that allows for "unlimited use and unrestricted exposure", or a periodic review (5-Year 
Review) must be conducted. This is also generally considered the policy threshold for 
determining whether a site requires institutional control. Guidelines found in EPA's Land Use 
Directive, Risk Assessment Guidance (RAGS I Part A), Soil Screening Level Guidance, etc., 
serve to put some practical definition to what is meant by unlimited use and unrestricted 
exposure. 

Superfund exposure assessments generally classify land use according to three categories: 
1) Residential, 2) commercial/industrial, and 3) recreational. Residential land-use assumptions 
generally result in the most conservative exposure estimates. 

It is important to note that "residential cleanup" does not necessarily equate to a cleanup 
that supports unlimited use and unrestricted exposure. To paraphrase from the most recent EPA 
guidance on Institutional Controls, two common examples of a site condition that supports 
residential use, but does not meet the unlimited use and unrestricted exposure threshold are the 
following: 1) The remediated property overlies a contaminated groundwater plume; and 2) The 
property is remediated to a depth designed to support residential use, but underlying deep 
contamination is left in place. In both of these cases, use restrictions would likely be necessary. 
Note the presumption that, absent the sort of modifying considerations provided in the examples, 
a cleanup that supports residential use is generally a cleanup that meets the expectation of 
unlimited use and unrestricted exposure. ' 

With these guidelines in mind, I will address your specific questions in order. Rather 
than repeat your questions, I have enclosed a copy of your letter for reference. To simplify the 
discussion I have made the judgement that the criterion for U-238 and the sum-of-the-ratios 
computation is not the focus of what is at issue. If that is not the case, we can revisit those 
matters later. 

1) 	The criteria for Ra-226 and Th-230 found in the EE/CAs for the North County Site derive 
from the soil cleanup standards in 40 CFR 192 promulgated under the Uranium Mill Tailings 
Control Act of 1978 (UMTRCA). The soil standards found in 40 CFR 192, i.e., 5/15 pCi/g Ra-
226, were designed to achieve a "residential" standard. 

OSWER Directive 9200.4-25 "Use of Soil Cleanup Criteria in 40 CFR Part 192 as 
Remediation Goals for CERCLA Sites" (2/12/98) describes the circumstances under which the 
standards in 40 CFR 192 may be used as an ARAR for cleanup of a CERCLA site. To 
summarize, EPA considers the surface standard of 5 pCi/g of radium above background to be a 
protective, health-based level for sites with conditions sufficiently similar to those found at 
uranium mill tailing sites. In this context, that is interpreted to mean that it meets a "residential" 
standard. The subsurface standard of 15 pCi/g is not considered a health-based standard, but 
rather a technology-based standard that should be used only in circumstances where the nature 



• 

• 

• 

3 

and distribution of contamination is sufficiently similar to that found at uranium mill tailing sites, 
i.e., sites where there is not big expanses of minimally contaminated material in the subsurface. 
In other words, applying the 15 pCi/g standard should not result in leaving behind a lot of 
male' ial greater than 5 pCi/g radium. In these circumstances, the 5/15 pCi/g standards may be 
considered relevant and appropriate for thorium cleanup as well. 

To answer your question more directly, EPA would probably approve the 5/15 pCi/g 
standards as an "any use" remediation goal for radium and thorium at the St. Louis North County 
sites under the assumption that contaminant distributions in the subsurface are appropriate. I am 
relying on an evaluation of the post-cleanup confirmation data to examine the validity of that 
assumption. In addition, post-cleanup dose and risk assessment will be performed as a further 
check on whether residual risks fall within the acceptable range. 

2) 	The criteria outlined here appear to be what the USACE has indicated is under 
consideration for the North County Site Proposed Plan. For comment on the Ra-226 criteria and 
the Th-230 subsurface criterion, see Number 1 above. The net difference between the criteria 
outlined here and what is contained in the North County EE/CA is the surface criterion for Th-
230. My understanding is that the limiting risk consideration for thorium is from ingrowth to 
radium and that 14 pCi/g thorium is the equivalent of 5 pCi/g radium after a period of 1000 
years. This seems to be a sensible rationale, although I have no guidance to rely on here. 
Whether or not EPA would approve this as an "any use" remediation goal is a judgement call that 
will be made in consultation with EPA Headquarters. 

You ask whether the EPA will be able to "concur with 5 pCi/g, 6.9 pCi/g gross for Ra-
226 as appropriate for either a residential or ftee release (any use) scenario considering cleanup 
criteria more stringent than 5 pCi/g for Ra-226 are achievable as evidenced by....", followed by a 
series of site-specific examples intended to support the idea that cleanup more stringent than 
5 pCi/g is achievable. Understand that there is no expectation that the cleanup meet the 'most 
stringent goal achievable', only that it be protective according to the standard outlined in the 
second paragraph of this letter. I would have to review the instances you cite in detail to 
understand the site-specific basis before I could comment. On the last point, it is fully expected 
that the conservatism of design and the mechanics of soil remediation will typically result in over 
excavation relative to the remediation criteria. 

• The second bullet under your comment number 2 is apparently intended to point out that 
5 pCi/g Ra-226 does not meet the acceptable risk range under a residential scenario. While that 
is true, it is also misleading. The risk calculation used here is based on a hypothetical condition 
in which the exposed individual resides on a limitless expanse of contaminated soil with a 
concentration at the cleanup level. Actual post-cleanup conditions will not resemble this 
hypothetical scenario, but rather, will more likely be characterized by small, thin, and sporadic 
occurrences of low concentration residual contamination resulting in negligible exposures to a 
resident. 
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Let me point out here, that EPA's ultimate acceptance of the cleanup as one that has met 
the remedial goal, i.e., no use restrictions, is contingent on the demonstration that residual risks 
based on actual post-cleanup conditions are acceptable. 

3) As explained under number 1 above, EPA is on record that 5 pCi/g above background for 
radium is a protective standard for CERCLA sites at which it is considered ARAR. Deriving 
concentrations from dose may provide interesting or useful comparisons, but are subject to the 
same limitations as described at the end of number 2 above and would not be considered an 
overriding factor. 

4) Perhaps I don't fully understand your point, but the remediation criteria being used or 
contemplated at the North County sites are intended to result in a final condition that does not 
need to be maintained in order to be protective. Any contaminated residual that remains should 
be characterized by small volume, sporadic occurrence, and low concentrations such that the 
maximally exposed individual would not incur any significant exposure. Hypothetical exposure 
to the individual through digging or redistributing material are factored into the assessment. Any 
disturbance of the land through erosion or construction activity should not change this 
assessment. This is not comparable to a situation where significant levels or volumes of waste or 
contaminated material are left at depth or capped in a manner that Must be maintained and 
restricted in order be protective. 

. 	. 
5) The underlying basis for determining whether or not use restriction is necessary is risk 
assessment. Every risk assessment will contain a finite set of exposure scenarios and 
assumptions. Strictly speaking, it is not possible to evaluate "ALL land uses". There will always 
be potential uses or exposures that go unevaluated, but the program does place some practical 
expectations on what should be considered. Under CERCLA, the standard for comparison is 
described as reasonable maximum exposure (RME). Under this scenario, exposure pathways 
should incorporate all the ways in which it is contemplated that an individual might reasonably 
be exposed to the contaminated media. Generally speaking and absent any complicating 
circumstances, a cleanup is considered to meet an unrestricted standard if it achieves a protective 
condition in cases where RME is characterized by a conservative suburban residential scenario. 

If this goal is met, the general expectation is that there would be no need to manage the 
situation further. The sorts of property management practices you suggest would be more 
appropriately considered for areas that do not meet this goal. 

Many of the key EPA guidances and policies pertaining to cleanup of Superfund radiation 
sites can found at the following websites: 

http://www.epa.gov/superfund/resources/radiation/radarars.htm  and 
http://www.epa,gov/superfund/resources/radiation/whatsnew.htm • 



Sincerely, 

aniel R. Wall 

• 
• 

In closing, I hope this provides a start in responding to your questions and will contribute 
to building a consensus on remediation goals for the North County Site. I look forward to 
participating in the workshops scheduled for next month. 

Remedial Project Manager 

Enclosure 

cc: \ Ms. Sharon Cotner, USACE 
Mr. Ric Cavanagh, St. Louis County Health Department 
Mr. Eric Gilstrap, MDNR Field Office 

• 

• 



rea 

 

RKS Number 

  

   

FN:1110-1-8100g 

Secondary Document Type 

uthodOriainator 
Dan Wall 

Document Format 
Paper 

• Include in which AR(s)? 

LI North County 

LI Madison 

LI Downtown 

El Iowa 

Recipient Isi  
Larl_r_yErickson_l 

Oriainal's Location  

Comments  

 , 

SAIC number  

pechtel ID  

rate  
7/18/20021 

Version  

Confidential File? 
LI 

riled in Volume 

Company 

Company l-ies1 

f•P","•■■••••  

• 	FUSRAP Document Management System  

MI 3310  

Operatioa Unit 	Site  

1144(tti c9YrItv 	 LIPOMP....17,171,49= 

primary Document Type  
Site management 

Further Info? 
LI 

Subiector Title 
EPA Response to MDNR Request for EPA Guidance on Cleanup Standards or Criteria for FUSRAP 


	BATES:                     200.1e
NCountySites_01.01_0096_a


