
 

DEPARTMENT OF THE ARMY 
ST. LOUIS DISTRICT, CORPS OF ENGINEERS 

8945 LATTY AVENUE 
BERKELEY, MISSOURI 63134 
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REPLY TO 
ATTENTION OF: August 2, 2001 

 

Formerly Utilized Sites Remedial Action Program 

SUBJECT: Response to Missouri Department of Natural Resources Proposed List of 
Applicable or Relevant and Appropriate Requirements (ARARs) 

Mr. Robert Geller 
Federal Facilities Section, HWP 
Missouri Department of Natural Resources 
PO Box 176 
Jefferson City, Missouri 65102-0176 

Dear Mr. Geller: 

• 
In your letter dated May 9, 2001 (copy enclosed), the Missouri Department of 

Natural Resources (MDNR) proposed that portions of 19 CSR 20, 10 CSR 20, and 10 
CSR 23 be reconsidered for inclusion as ARARs in the St. Louis North County Site 
Feasibility Study and Proposed Plan. MDNR also requested that the United States Army 
Corps of Engineers (USACE) review their response and provide a more detailed reason 
why these should not be ARARs for the North County Site or make the proper 
corrections. The following information is provided with respect to the changes proposed 
by MDNR: 

Comment 1: 19 CSR 20 Sections 10.040, 10.050, 10.070, and 10.090 
These regu ations may not • etai a irect c eanup stan ar s, regu ations, criteria, or 

limitations, but they should be used to ensure that safe levels of radiation from the site are 
maintained thereby protecting the public. 

Response 1: 
The above regulations are employee protection laws rather than environmental 

laws with which Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability 
Act (CERCLA) response actions must comply. Therefore, these requirements are not 
subject to the ARAR process. The operations at the North County Site will comply with 
the USACE occupational safety program (ER 385-1-92, ER 385-1-80, EM 385-1-1, and 
EP 415-1-266). The St. Louis Formerly Utilized Sites Remedial Action Program 
(FUSRAP) will continue to perform all operations in compliance with 29 CFR and 10 
CFR Pull 20. 

• 



• 

• 

• 

Comment 2a: 10 CSR 20-7.031 (5) (D), 10 CSR 20-7.031(4)(I), 10 CSR 20-7.031(5) 
Table A 

The reason given for rejection of the above regulations was because they were 
"not a relevant and appropriate state standard within the meaning of 42 USC 9261 and 40 
CFR 300.100(g)." It is stated in 42 USC 9261 that to be considered an ARAR, a state 
regulation has to be promulgated and more stringent than the corresponding federal 
regulation. In 40 CFR 300.100(g), the definition of promulgated state regulations is "the 
standards are of general applicability and are legally enforceable." The above-mentioned 
Missouri regulations apply generally to all waters of the state and are legally enforceable. 
Due to these facts the Missouri water quality standards mentioned above are promulgated 
state regulations under the meaning of 40 CFR 300.100(g). Furthermore, the Clean 
Water Act gives the states the authority for establishing water quality standards, there are 
no corresponding federal regulations, and can be considered ARARs if they apply to 
conditions at the site. (It was assumed that this comment intended to refer to 42 USC 
9621 and 40 CFR 300.400(g)). 

Response 2a: 
The regulations in 10 CSR 20-7.031(5)(D) and 10 CSR 20-7.031(5) Table A are 

not applicable or relevant and appropriate to the North County Site because they apply 
only to "aquifers in which contaminant concentrations exceed column VII criteria or 
other protective criteria, and existing and potential uses are not impaired." The aquifer at 
the site, HZ-E, has not been impacted by contaminant concentrations exceeding those 
levels and is not affected significantly by contaminants present in the HZ-A ground-water 
unit. (Please see the response to comment 2b for further clarification.) 

Comment 2b: 10 CSR 20-7.031(5)(B)  
10 CSR 20-7.031(5)(B) states that "appropriate (Table A) Column I or II criteria 

shall apply to waters in caves and to aquifers which contribute an important part of base 
flow of surface waters designated for aquatic life protection." The upper groundwater 
unit, HZ-A, contributes to the flow of Coldwater Creek, which is designated for aquatic 
life protection (Table H 10 CSR 20-7). It is known that there are FUSRAP-related 
contaminants in HZ-A, therefore the standards in the regulation should be followed. 

Response 2b: 
The standards apply to a contaminated aquifer contributing an important part of 

base flow to Coldwater Creek. However, HZ-A does not meet the definition of "aquifer" 
as defined in 10 CSR 20-7.031 (1)(B), which states "a subsurface water-bearing bed or 
stratum which stores or transmits water in recoverable quantities that is currently being 
used or could be used as a water source for private or public use." HZ-A fits the 
Environmental Protection Agency's (EPA) Class III designation as ground water that is 
not a source of drinking water and of limited beneficial use, due to its poor quality and 
low yield. It can not provide sufficient water to meet the long-term basic needs of an 
average family. The EPA determined the sufficient yield criterion to be a sustainable rate 



• 

• 

of 150 gallons per day (gpd) (EPA, 1986). The purge rates for shallow monitoring wells 
at the site provide an estimated maximum daily yield of 50 gpd for Unit 2 and 5 gpd for 
Subunit 3T (based on first and second Quarter 1999 field data). In addition, the low 
measured hydraulic conductivities (on the order of 10 -6  to 10-8  cm/s) confirm that HZ-A 
does not produce water in sufficient quantities to fit the definition of aquifer. Thus, HZ-
A is not an "aquifer that contributes an important part of base flow of surface waters 
designated for aquatic life protection." Due to the low ground-water flow rates in HZ-A 
at St. Louis Airport Site (SLAPS) and Hazelwood Interim Storage Site (HISS)/Futura, 
discharge of ground water to Coldwater Creek does not result in contaminant levels above 
water quality standards in surface water. 

Comment 2c: 10 CSR 20 -7.031(4)(I) 
10 CSR 20-7.031(4)(I) states that "all streams and lakes shall conform with state 

and federal limits for radionuclides established for drinking water supply." It is known 
that there are radioactive elements in Coldwater Creek, and therefore the drinking water 
standards mentioned in 10 CSR 20-7.031(4)(I) should apply to the North County Site. 

Response 2c: 
As stated in 10 CSR 20-7.031(4), the specific criteria "shall apply to classified 

waters. Protection of drinking water supply is limited to surface waters designated for 
raw drinking water supply and aquifers." Therefore, only those classified surface waters 
designated for drinking water supply must comply with the specific criteria for 
radionuclides given in 10 CSR 20-7.031(4) (I). The upstream portion of Coldwater 
Creek between the airport and Highway 67, which includes the SLAPS/HISS reach, is an 
unclassified water of the state. In addition, the limits for radionuclides established for 
drinking water supplies would not apply to Coldwater Creek because it has not been 
designated for use as a drinking water supply. (The beneficial uses designated for the 
classified portion of Coldwater Creek downstream of Highway 67 are livestock and 
wildlife watering, protection of warm water aquatic life and human health-fish 
consumption, and industrial.) 

Comment 3: 10 CSR 23 Sections 4.050, 1.010-1.060, 1.090, 1.105, 1.140, 1.155, 1.160, 
3.020-3.080, and 3.110  

The above Missouri regulations should not be completely disregarded. They 
should be listed as action-specific ARARs since they detail how a particular action 
should be performed. Again, these standards are promulgated state regulations within the 
meaning of 42 USC 9621 and 40 CFR 300.400(g). Specifically, they are generally 
applicable to all wells in the state and are legally enforceable. 

Response 3: 
We concur that 10 CSR 23 Chapter 4, with the exception of Section 4.020, is 

applicable as an action-specific ARAR for monitoring wells. The operations at the North 
County site will adhere to the substantive requirements of these regulations. The only • 



wells to be installed are on-site monitoring wells. 10 CSR 23 Sections 1010 - 1.060, 
1.090, 1.105, 1.140, 1.155, and 1.160 set forth the requirements and process of 
application for well permits. On-site CERCLA activities are exempted from permit 
requirements. It is not appropriate to include the general well construction standards in 
10 CSR 23 3.020 — 3.080 as ARARs because more specific monitoring well construction 
requirements are provided in Chapter 4. 

Thank you for your response with regard to this issue. We look forward to 
working with MDNR as we implement ARARs and other requirements within the St. 
Louis North County Site. 

Sincerely, 

Sharon R. Cotner 
FUSRAP Program Manager 

Enclosure • 

• 
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May 9, 2001 
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Ms. Sharon Cotner 
FUSRAP Program Manager 
United States Army Corps of Engineers 
8945 Latty Avenue 

MO 63134 

Re: Response to the Missouri Department of Natural Resources Proposed List 
of ARARs in the North County Feasibility Study and Proposed Plan 

Dear Ms. Cotner: 

The Federal Facilities Section has finished reviewing the USACE's response to 
our proposed Applicable or Relevant and Appropriate Requirements (ARARs). 
While we agree with most of the responses given, there are a few regulations we 
would still like to be considered as ARARs. The general reason given for not 
accepting many of the proposed ARARs is that they are "not a cleanup standard, 
requirement, criteria, or limitation within the meaning of 40 USC 9621 OR 40 
CFR 300.400(g)." We disagree with this interpretation of the regulations as they 
apply to some of the proposed ARARs (see attached pages). 

The section would like you to review our response and either provide a more 
detailed reason why these should not be ARARs for the North County Site or 
make the proper corrections. 

Thank you for your time and response. We hope that this issue can finally be 
resolved. 

Sincerely, 

HAZARDOUS WASTE PROGRAM 

Robert Geller 
Federal Facilities Section Chief 

c: 	Daniel Wall, EPA 
Dennis Chambers, USACE 

KCYCLED .APEP 



• 	19 CSR 20 Sections 10.040, 10.050. 10.070. 10.090  

These regulations may not detail direct cleanup standards, regulations, 

criteria, or limitations, but they should be used to ensure that safe levels of 

radiation from the site are maintained. Thereby protecting the public. 

• 

• 

10 CSR 20 -7.031(5)(D), 10 CSR 20 -7.03114)(1), 10 CSR 20 -7.031(5), Table A 

The reason given for rejection of the above regulations was because they 

were "not a relevant and appropriate state standard within the meaning of 42 

USC 9261or 40 CFR 300.100(g)." It is stated in 42 USC 9261 that to be 

considered an ARAR, a state regulation has to be promulgated and more 

stringent than the corresponding federal regulation. In 40 CFR 300.100(g), the 

definition of promulgated state regulations is "the standards are of general 

applicability and are legally enforceable." The above-mentioned Missouri 

regulations apply.generally to all waters of the state and are legally enforceable. 

Due to these facts the Missouri water quality standards mentioned above are 

promulgated state regulations under the meaning of 40 CFR 300 100(g). 

Furthermore, the Clean Water Act gives the states the authority for establishing 

water quality standards', there are no corresponding federal regulations, and can 

be considered ARARs if they apply to conditions at the site. 

10 CSR 20 -7.031(5)(B) states that "...appropriate Column I or II criteria 

shall apply to waters in caves and to aquifers which contribute an important part 

of base flow of surface waters designated for aquatic life protection." The upper 

groundwater unit, HZA, contributes to the flow of Coldwater Creek, which is 

designated for aquatic life protection (Table H 10 CSR 20-7). It is known that 

there are FUSRAP-related contaminants in HZ-A, therefore, the standards in this 

regulation should be followed. 

10 CSR 20 -7.031(4)(I) states that "all streams and lakes shall conform 

with state and federal limits for radionuclides established for drinking water 

supply." It is known that there are radioactive elements in Coldwater Creek, and 

therefore the drinking water standards mentioned in 10 CSR 20-7.031(4)(1) 

should apply to the North County Site. 



• 10 CSR 23 Sections 4.050, 1.010-1.060. 1.090. 1.105, 1.140. 1.155. 1.160,  

3020-3080. and 3.110  

The above Missouri regulations should not be completely disregarded. 

They should be listed as action-specific ARARs since they detail how a particular 

action should be performed. Again, these standards are promulgated state 

regulations within the meaning of 42 USC 9261 and 40 CFR 300.100(g). 

Specifically, they are generally applicable to all wells in the state and are legally 

enforceable. 

• 
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